Forestil dig at du går til lægen med migræne.

Og at du går derfra med en recept på et sykursus

Lyder det mærkeligt og utraditionelt i dine ører, så er det måske fordi du endnu ikke har hørt om udbredelsen af kultur som medicin mod sygdom. En bred vifte af initiativer begynder at pible frem, hvor forskellige fagligheder blandes og ser på sundhed og sygdom fra nye vinkler:

  • I Silkeborg Kommune deltager depressive borgere i et forløb med 3 ugentlige kulturelle oplevelser.
  • På Skejby Sygehus hører patienter på intenstivafdelingen klassisk live musik
  • Omkring Værestedet i Århus læser hjemløse litteratur i en læsekreds

Der er andre tegn på at vi i fremtiden, bliver nødt til at tænke forskellige fagligheder sammen, når vi skal behandle sygdom.

Netop derfor har der i et par år kørt projektet – Kultur på Recept –  som “behandler” sygdom med kunst.  Projektet skal evalueres når Sundhedsstyrelsen i samarbejde med Region Midtjylland afholder konferencen Kultur som sundhedsfremme. den 24. marts på Århus Teater. Her deltager en bred vifte af aktører som alle interesserer sig for det nye “sort”.

I fremtiden vil vi formodentlig indse, at det ikke er et valg men en nødvendighed at lade faglighederne arbejde sammen. At det er højaktuelt tyder det på, når Svend Brinkman i programmet Brinkmanns Briks på P1 behandler et tema som arkitektur og psykologi. Arkitekturen betyder noget for vores psykiske helbred, siger den populære professor. Ahhaa…!!

Migræne som livsledsager

Når dette indlægs overskrift nævner migræne, er det ud fra personlige erfaringer.

Dette indlæg skrives aktuelt i slutningen af et migræneanfald.

For jeg er migræniker. Og det har jeg nok været i 30 år uden at vide, at det var det mine hovedpiner de hed.

20 – 25 procent af alle kvinder i Danmark lider af det samme. For mændenes vedkommende er det kun 10-15 procent. Den århusianske neurolog Einer Bech sagde til min f’ørste konsultation, at migræne stadig bliver betragtet som en Maude-sygdom, selvom sygdommen lægger arbejdspladser øde med sygemeldinger og mistrivsel.

Ifølge ham er migræne en sensitiv hjerne der er følsom overfor ændringer og ustabilitet. Migræne er ikke spændinger ej heller pylder. Sygdommens alvor illustreres af, at gravide har større risiko for at få kejsersnit eller føde et barn med lav fødselsvægt, hvis de lider af migræne.

Der er ingen direkte sammenhæng mellem håndarbejde og migræne. Mere eller mindre håndarbejde giver ikke nødvendigvis  mere eller mindre migræne. Igennem tiden har slidsomme arbejdsstillinger og arbejdspres i familierne og på arbejdspladserne givetvis affødt migræneanfald i hobetal. De udløses stadig men måske er det andre udfordringer nu om dage, der i højere grad udløser anfaldene.

Vi tenderer til at presse os selv i disse år. Mange inputs skal bearbejdes i løbet af en både arbejdsdage og i fritiden, Informationer, stimuli og påvirkninger popper op og der er en tendens til, at vi skal besvare mails, indlæg, feeds, sms’er og telefonopkald hurtigt.

At tilpasse sin tid efter kropslige rytmer og fysiske og psykiske reaktioner kan være vanskeligt og ikke let at italesætte overfor arbejdsgiver, familie og venner. Som kvinde synes jeg let selv, at jeg bliver Maude fra Matador når jeg pludselig må ændre på aftaler og tage en dag i sengen for nedrullede gardiner.

Benhård migrænelæring

Et resultat af benhård migræne- læring er,  at kunne se nødvendigheden af at veksle mellem pauser og arbejde. En pause eller en lur kan være tiltrængt for at vende tilbage med fornyede kræfter og kapacitet. Personligt måtte jeg udskyde min egen 50 års fødselsdagsfest sidste år. Med en sms fik jeg gæsterne med på at afvente mit anfalds udvikling. Og efter migræne medicin og en lur, kunne jeg vende tilbage og holde fødselsdag 3 timer senere.

Vi kan overføre de samme erfaringer uanset migræne eller ej til håndarbejde.

Det må foregå uden pres. Vi skal kunne gå fra eller til. Det kan være langvarig eller kortvarig proces. Ellers har det ikke den ønskede effekt. Vi må undersøge, om det er avanceret mønsteroptegning eller enkel bukseoplægning, der skal på programmet.

Det kan være, at sytråden blot skal sorteres. Eller garnnøglet rulles op. Nogle dage kan selv de mest enkle, overskuelige arbejdsprocesser være præcis det, der trigger den sensitive hjerne og giver hovedpine. Når vi rammer en passende balance mellem vores eget overskud og de udfordringer den enkelte aktivitet indebærer, så kan vi restituere – også den migræneramte hjerne.

Fremtiden vil tilvejebringe flere nye behandlingsmulider i snitfladerne mellem kunstarter og fagligheder. Mange mennesker responderer  allerede resolut med direkte lindring på genoptagelse af syning, hækling, at strikke, brodere, væve efter en sygemelding med stress. Og det uden at de har fået ordineret en recept på disse håndværk.

Du behøver ikke vente på, at lægen ordinerer dig et sykursus på recept.

Et sted i din hjem ligger der nok – uanset om du har migræne eller ej –  et håndarbejde og venter på dig.