Hallo !

Kan man virkelig sy sin egen bog? Ja, det kan man faktisk let. Og det er super sjovt.

Læs mit blogindlæg og pluk nogle lavthængende håndarbejds-frugter. Dit barn kan blive symodig og glad for at skabe sit helt eget produkt.

Måske er du een af dem, der har et symaskine et sted i dit hjem, men som ikke får den brugt. Det er oplagt at hive den frem nu. Enten til dig selv eller til dine børn. For nu skal der syes!

I disse blogindlæg vil jeg dele nogle kreative ideer, som du kan lave sammen med dit barn. Måske har du stofrester, som gemmer sig et sted? Eller også har du et net fra appelsiner eller avokadoer. I det mindste har du nok en gammel sok, som I sammen kan forvandle til fantasifuldt legetøj.

Det første vi skal sy er notesbøger. Dem kan man aldrig få for mange af. De kan bruges til små og kæmpestore tanker, i alle sammenhænge. Der er intet så godt, som at have en hemmelig bog, som ingen andre kender til.

Min allerførste hemmelige og hjemmelavede dagbog

Det er ingen hemmelig at jeg ELSKER notesbøger. Specielt dem, der har et unikt look som jeg selv har fremstillet. I alle mine levede år har jeg altid haft forskellige bøger i gang: Een til dagbog, en til drømme fra natten, en til spirituelle tanker, en til kalender, en til arbejdslivet, en til undervisning… og så videre.

Den allerførste bog, jeg selv syede var denne her (lavet i 1979 – jeg var 10 år gammel):

 

Siden er det blevet til et HAV af syede og dekorerede bøger.

Den allernemmeste måde at sy en bog på

Den allermest enkle måde at lave en lille bog på er at tage nogle stykker papir og sy dem sammen på midten.

Du kan evt. dekorere forsiden så bogen bliver unik. Se den her grønne bog, som det kun tog mig 5 minutter at lave. Og det er absolut HERLIGT at få lov til at drøne rundt med symaskinen i fuld fart ( måske knap så høj fart i starten…).

Du kan også selv folde din Zine: En Zine er en lille bog, som handler om et bestemt emne. De fås i virkelig mange forskellige udformninger og er en kunstnerisk måde at lave bøger på. Det er pærelet at folde sådan en lille sag: Tag et stykke A4 papir og fold det på midten. Fold det så at der bliver 8 felter. Klip midtpå – (se evt. her). Sy amok i de to af felterne, så du har en forside.

Voila! Så har du lavet din egen zine.

De helt vilde selv-syede notesbøger

Her har jeg lavet en bog, hvor der står HALLO!

Find et hæfte eller en notesbog. Klip eller riv nogle stykker stof, som du synes passer til forsiden. Design nu den forside, som din bog skal have. Her kan du både sy i hånden og på maskine –  hvis altså notesbogen har en pap forside kan du sy igennem på maskine.

For at få stoffet til at sidde fast, så det er lettere at sy ovenpå det, kan du sætte det fast med nåle. Men pas en smule på, når du syr hen over nålene, for symaskinen kan ikke altid li’ det. Specielt ikke knappenåle med hoveder på.

Du kan også prøve at bruge en slags viseline, der hedder Vliesofix, som er et slags trylle-stof, der kan få limet stoffer sammen ved hjælp af et strygejern. Det er SÅ sjovt at arbejde med. Hvis du ikke har det (og din normale stofbutik holder lukket lige nu). eller kender nogle der har, så kan du brugenåle.

Her stryger jeg vlisofles på bagsiden af stoffet. Jeg klipper mit motiv ud og piller det forsigtigt af og stryger det så (eventuelt med et stykke bagepapir imellem strygejern og stof) fast på forsiden af bogen.

Nu er det virkeligt enkelt at sy oven på stoffet og din maskine klarer fint at sy i pap. Jeg syr rundt og rundt på maskinen – det er sjovt og skønt. Jeg kan lære nogle nye sting at kende. Måske skifter jeg tråd engang imellem (min maskine kan selv tråde – derfor gør jeg det ofte…!).

Efterhånden har jeg syet og dekoreret i hundrevis af bøger. Hver eneste bog er unik. Her er den sidste dagbog, jeg lavede. Den var dekoreret i røde farver (måske var det en rød periode af mit liv…:-).

Før det havde jeg syet denne gyldne bog – hvor det er tydeligt at Vliesofix giver nogle unikke muligheder for at klippe detaljerede mønstre ud og sy dem lige så fint.

Held og lykke med at sy din egen notesbog 🙂